Archives

Brúsite všetky ostria na rovnaký uhol?

Nie, každý nôž je brúsený špecificky. Majster vždy zhodnotí každý nôž osobitne na základe svojich znalostí. Náš hlavný majster, Leif Kohlström, má za sebou už 27 rokov skúseností a je už 3. generácia brúsičov. Samozrejme dodržiavame všetky štandardy a zohľadňujeme originálny uhol noža a jeho použitie (kuchynské, lovecké, a pod.) Obvyklý uhol pre európske kuchynské nože je 18-25 stupňov na každej strane. Japonské nože sú obvykle brúsené pod ostrejším uhlom 15-18 stupňov. Ak si želáte brúsenie pod iným uhlom, napíšte nám.

Ako viem, kedy je čas na nové brúsenie?

Častým omylom je, keď zákazníci zbytočne dlho čakajú. Ostrý nôž musí byť schopný s ľahkosťou prerezať bežný papier A4. Najprv nôž naostrite ocieľkou a potom skúste prerezať papier. Ak rezanie nebude dokonale jemné, prípadne ak sa bude zadrhávať, alebo papier trhať, je čas na brúsenie.

Môj nôž je ohnutý, dá sa opraviť?

Áno, je možné taký nôž opraviť a nabrúsiť. Avšak záleží na miere poškodenia. Takýto nôž vyrovnáme ručne, ale nikdy nebude dokonale rovný! V niektorých príadoch nerovnú časť odbrúsime. Napríklad ak je špička noža veľmi ohnutá, vytvoríme brúsením novú.

Mám poškodenú špičku noža, dá sa to praviť?

Áno, žiadny problém. Žiaľ nie je možné opraviť takéto poškodenie pomocou nového kovania (pridávaním materiálu). Štandardný spôsob je vybrúsenie novej špičky. Tu je dôležité rozhodnúť sa či zachováme pôvodný tvar čepele, alebo Vám vymodelujeme novú. V prvom prípade by to znamenlo obdrúsenie veľa materiálu a nôž môže byť viditeľne tenší ako bol predtým. V prípade nejasností nás kontaktuje.

Brúsite iba kuchynské nože?

Nie, brúsíme všetky druhy nožov. Lovecké, rybárske,mäsiarske, úžitkové, japonské, atď. Navyše vieme brúsiť aj zúbkované nože (aj nože na chlieb) a bežne brúsime aj nožnice. Ak má Váš nôž veľmi špeciálny tvar, prosím pošlite nám vopred fotku.

Nebrúsime napríklad žiletky a britvy!