Krájanie tupým nožom skôr pripomína pílu. Ryby, mäso a hydina budú namiesto čistého rezu potrhané a pomliaždené. Esenciálne oleje (čiže chuť a vôňa) v čerstvých koreniach a bylinkách budú vmačkané do krájacej dosky namiesto toho, aby skončili v jedle.
Profesionálne brúsenie nenahradia ani drahé domáce brúsky, ani ocieľky. Nesprávne brúsenie Vám nôž znehodnotí a významne skráti jeho životnosť. Taktiež je veľký rozdiel medzi pocitom ostrosti a správne-nabrúseným nožom! Pocit ostrosti zvládnete dosiahnuť už po krátkom čase tréningu, ale správne-nabrúsený nôž je výsledkom dlhej praxe a skúseností. Rozdiel je v tom, že správne-nabrúsený nôž si zachová ostrosť omnoho dlhšie, krája s ľahkosťou a je jednoduchšie ho opäť naostriť ocieľkou. Na druhej strane, ostrý ale zle-nabrúsený nôž, budete mať tupý veľmi rýchlo.
Prosím pozrite si video, kde šéfkuchár “star cheff” Mattias Larsson vysvetľuje rozdiel medzi udržiavaním noža a brúsením:
Ostrá Pošta je pre tých, ktorí chcú skutočnú kvalitu a nemajú čas a energiu, aby hľadali brusiara a fyzicky mu nosili svoje nože 1-2 krát do roka. Pravdepodobne ani nemáte v blízkosti žiadneho profesionálneho brusiara, keďže ich celkovo nie je veľa. Naviac, mnohí brusiari používajú nesprávne techniky a nevhodné vybavenie. Drahšie, ale aj lacnejšie nože si zaslúžia skutočne exkluzívne a profesionálne nabrúsenie.
Pre Thomasa Diederichsena (švédsky šéfkuchár roka 2011) je ostrý nôž tým najdôležitejším nástrojom v kuchyni. Nepotrebujete byť ani šéfkuchárom, aby ste vedeli, že – každý nôž musí byť skôr či neskôr dobre nabrúsený! Na druhej strane, dosiahnutie pocitu ostrosti nie je tak ťažké, ale to čo dostanete od profesionálov je to “správne-nabrúsenie”. Správne nabrúsený nož si uchová ostrosť dlhý čas, reže hľadko a jemne, a je jednoduchšie ho udržiavať v ostrom stave (napríklad ocieľkou). Thomas je spokojným zákazníkom už viac ako 10 rokov!
Nami nabrúsené nože budú opäť ako nové a obvykle dokonca ostrejšie ako keď ste ich kupovali, prečítajte si viac ako 8,000 recenzcií od našich zákazníkov a názorov z médií. Na Facebooku máme 25,000 spokojných zákazníkov, ktorí nás odporučili svojim známym. Profesionálne brúsenie berieme skutočne poctivo:
Aj tá najmenšia nedokonalosť ostria bude ostránená, to je úplná samozrejmosť. Vždy posielame nože v perfektnom stave bez ohľadu na to v akej kondícii k nám prišli.
Mnohí ľudia ani nevedia, že ich nôž potrebuje brúsenie, alebo dokonca úplnú obnovu ostria. Ľudia sa často domnievajú, že im na brúsenie postačí ocieľka. V týchto prípadoch sa však jedná iba o ostrenie (alebo udržiavanie) noža – ktoré je často vidieť v TV keď kuchár ocieľkou pripravuje nôž pred varením. To čo ale v TV neuvidíte je, že všetci kuchári, reštaurácie, mäsiari, a pod. dávajú svoje nože periodicky prebrúsiť (približne raz do mesiaca). Takýchto zákazníkov máme dnes vo Švédsku viac ako 3,500! Samozrejme bežný človek nepotrebuje brúsiť nože tak často a obvykle stačí interval 1-2 krát do roka, čo odporúčajú aj samotní výrobcovia nožov. Medzi týmito intervalmi odporúčame udržiavanie ostria práve ocieľkami. Ale pozor, aj s ocieľkou treba narábať opatrne.
Profesionálne brúsenie môžete prirovnať k návšteve zubára a udržiavaine ocieľkou ako zubnú kefku – nemali by ste vynechať ani jedno ani druhé – práve naopak! Všetkým našim zákazníkom odporúčame priebežné a časté udržiavanie ostria.
“Dobré nože vydržia takmer celý život. Pokiaľ s nimi zaobchádzate správne, bude s nimi radosť narábať rok čo rok. Na udržanie dobrého ostria sú vhodné dve metódy. Často používať ocieľku – hoc aj pred každým použitím noža. Brúsenie je nutné vykonvať ak už ostrenie ocieľkou nestačí, keď cítite, že nôž je tupý a krájanie už viac nie je zábava. Ostrenie je jednoduché a ak už nestačí, je čas zavolať profesionálov. Ostrenie je jednoduché a ak už nestačí, je čas zavolať profesionálov.”
Máte nôž s vylomeným kúskom ostria, alebo odlomenú špičku? Pre našich profíkov to nie je žiaden problém. Váš nôž dostane naspäť ako nový!
Na našej Facebookovej stránke je fotoalbum: nájdete tu 10-ky príkladov “pred a po”:
Nie je žiadnym tajomstvom, že náš koncept je založený na dobrom a dlhodobom vzťahu – chceme, aby ste sa k nám vždy s radosťou vrátili a využívali našu službu rok čo rok. Jediný spôsob ako to dosiahnuť je 100%-ná spokojnosť – vždy!
VŽDY dávame záruku spokojnosti, čo znamená, že Vám nože zadarmo opäť prebrúsime ak ste neboli spokojní. Napokon, toto je garancia, ktorú nebudete potrebovať. Týmto spôsobom sme si vybudovali dobré vzťahy s klientami počas posledných 40 rokov!